• Zelfwerkend Patroon
  • Gratis offerte
  • Bel ons: T. +32 497 103 736

De nieuwste trends in tuinprojecten door Allegro


De populariteit van tuinen heeft in de afgelopen jaren een spectaculaire groei doorgemaakt. Mensen hechten steeds meer waarde aan hun tuin, niet alleen om er te relaxen, maar omdat die ook nog eens een meerwaarde voor uw huis betekent. Ook de trend om voor een uitgesproken thema te kiezen, die uw tuin die eigentijdse en bijzondere uitstraling geeft, is groeiend. Al naar gelang uw persoonlijke voorkeur en de ligging van uw tuin kunt u zich laten inspireren door de verschillende soorten tuinen die momenteel actueel zijn. Enkele voorbeelden van dit type tuinen:

• De klassieke tuin
Een klassieke tuin kenmerkt zich met name door zijn symmetrische belijning, waarin een beplanting met wintergroene planten en gesnoeide hagen en heesters de klassieke kenmerken vormen. Een uitstekende keuze bij historische of moderne panden, met een eenvoudige bestrating in de strakke kleuren zwart, antraciet en bruin. Rozen en de traditionele hortensia geven de tuin een romantisch tintje.

• De landelijke tuin
Natuurlijke kleuren, rust en ruimte zijn de centrale elementen in een landelijke tuin, die harmonieus overgaat in het landschap. Zeker aan de bosrand of in een buitengebied is een landschappelijke tuin een goede optie om maximaal te genieten van de geuren en kleuren die de natuur om u heen biedt.

• De moderne tuin
De eigentijdse uitstraling van een moderne tuin biedt talloze mogelijkheden om uw tuin tot een echte eyecatcher te maken. Een evenwichtig design waarin symmetrie en strakke lijnen de basis vormen, maakt dat uw tuin perfect aansluit bij de stijl van uw huis.

• De mediterrane tuin
In een tuin die ingericht is in de zuidelijke sfeer van olijfbomen, weelderige struiken en palmen voelt het alsof u in eigen tuin op vakantie bent! We hebben in België weliswaar minder zonuren dan aan de Spaanse of Italiaanse kust, maar de juiste beplanting, slim gekozen materiaalgebruik en warme kleuren geven u ook hier dat heerlijke vakantiegevoel!

• De rotstuin
De populariteit van rotstuinen, een fenomeen dat vanuit Japan is overgewaaid, wordt alsmaar groter. Met name vanwege de levendige sfeer die een rotstuin biedt: met stenen en rotsplanten en sedum lijkt het een stukje puur natuur. Voldoende afvoermogelijkheden voor het regenwater is hierbij wel een vereiste.

• De Japanse tuin
Japanners zijn meesters in het creëren van rust en een weldadige sfeer, zowel in interieurs als in Japanse tuinen, waarin vooral met organische vormen wordt gewerkt. Het ontwerp van een Japanse tuin is nooit symmetrisch maar er heerst wel evenwicht. Daarin vormen steen, water en planten de drie belangrijkste elementen, die het leven, de natuur en rust symboliseren. Omdat Japanse tuinen je de kans bieden even aan de dagelijkse hectiek te ontsnappen, zijn ze mateloos geliefd.


Allegro groenprojecten, tuinarchitecten en hoveniers in hart en nieren.


De bedrijfstuin
Een mooie groene bedrijfstuin is een perfect visitekaartje voor het bedrijf erachter. De tuin vormt niet alleen een mooie entree voor het bijbehorende gebouw, het biedt medewerkers ook een plaats om op mooie dagen van hun lunch genieten. Daarnaast geeft een bedrijfstuin het gebouw een eigentijdse, stoere uitstraling, waarin luxe en functionaliteit samenkomen. Bij veel instellingen en bedrijven is het beheersbaar houden van de kosten voor onderhoud echter een cruciaal thema. De keuze voor materialen en beplanting dient daarom zowel attractief als duurzaam te zijn. Door slimme en creatieve keuzes te maken zorgt Allegro Groenprojecten voor het creëren van mooie en tevens onderhoudsvriendelijke bedrijfstuinen.

De invloed van het klimaat
Naast de verschillende tuinprojecten in de diverse stijlen, elk met zijn eigen sfeer, zijn er ook andere thema's die een belangrijke invloed hebben op de inrichting van nieuwe tuinen. Want ook het huidige klimaat, dat in de afgelopen jaren drastisch is veranderd, drukt zijn stempel op de huidige tuintrends. De zomers zijn warm en droog, terwijl er steeds meer regen valt in korte tijd. Ook heviger wordende stormen komen steeds vaker voor. Redenen om daar met de inrichting van uw tuin op in te spelen. Een tuin met alleen maar stenen is vandaag de dag geen optie meer. Regenwater moet ergens heen, zodat riolen niet overstromen. En doordat de warmte in bestrate tuinen zijn veel langer blijft hangen, kan de temperatuur er behoorlijk kan oplopen tijdens warme zomerdagen. Er is dan ook een duidelijke verschuiving naar meer groen. Groen absorbeert veel minder warmte, terwijl het tevens een verkoelende werking bezit door verdamping via bladeren. Bovendien geven bomen schaduw, waardoor het daaronder wel zo’n 10 graden koeler kan zijn! Redenen te over waardoor het gebruik van duurzame materialen een trend is die steeds meer aan populariteit wint.

Sfeer en comfort
Naast duurzaamheid zijn er ook andere trends zichtbaar, die het belang van sfeer in de tuin onderstrepen. Stenen muren die in lichte pasteltinten geverfd worden en tuinmeubilair dat opgepimpt wordt met kussens in vrolijke, warme kleuren. Ook aan tuinverlichting wordt meer aandacht besteed, door felle, functionele verlichting te vervangen voor warmere lampen en bepaalde elementen uit te lichten voor meer sfeer. Door spots te plaatsen bij bepaalde mooie planten bij de vijver of een fontein komen deze meer tot hun recht. Diverse elementen in verschillende materialen zoals hout, steen, rotsen, grint en klimplanten zorgen voor een romantische look en feel. Ook oosterse invloeden zijn populair, zoals het gebruik van olijfbomen, bamboe en rotan, maar ook grassen, varens en mos. Daarnaast zijn er allerlei attractieve items voor uw tuin verkrijgbaar, zoals tuinbankjes, lantaarns, rotslampen etc.


Allegro Groenprojecten inspireert, informeert én klaart de klus!


Door de liefde voor ons vak en gespecialiseerde kennis van moderne groenoplossingen zijn we dé specialist voor de aanleg en onderhoud van tuinen in alle soorten en maten in de regio Antwerpen. Samen met u inventariseren we uw wensen en ideeën, om vervolgens de mogelijkheden te bekijken voor een passend tuinontwerp. We overleggen met u welke indeling en sfeer u voor ogen staat, waarbij we ook aangeven wat de te verwachten kosten zullen zijn. Een zorgvuldig proces, waarin er veel te kiezen valt voor de tuin van uw dromen. Een eigentijdse en duurzame tuin, waarin u echt tot rust komt en geniet van de geuren en kleuren van de natuur.